Drept la replica: Cerșetorii de bine de la Rotaract Piatra Neamț

7.06.2018
|
0 Comments
|
ATD

În virtutea dreptului la replică și a corectei informări a opiniei publice, în legătura cu articolul „Cerșetorii de bine de la Rotaract Piatra Neamț”, apărut în publicația online „Mesagerul  de Neamț”, Asociația Rotaract Club Piatra Neamț precizează:

Suntem încântați că am ajuns în vizorul presei nemețene locale, chiar dacă activitatea și proiectul nostru au fost prezentate într-o manieră care nu reflectă realitatea. De foarte multe ori am invitat inclusiv publicația dvs. să participe la proiectele noastre, însă răspunsul a fost același din partea întregii prese nemțene: dezinteres și pasivitate.

Cu toate acesta,  Proiectul „Astăzi tu dăruiești” a ajuns la a 9-a ediție și continuă tradiția atât la nivel local, național, cât și internațional. Beneficiarii direcți ai acestei ediții a proiectului au fost rezidenții centrelor de plasament din Piatra Neamț, dar și familiile înscrise în proiectul „Harta Dăruiește”.

Suntem pe deplin conștienți că persoanelor din centrele de plasament le este asigurată masa zilnică de către instiuțiile statului, însă știm de asemenea că orice copil, indiferent de statutul social sau de posibilitățile financiare, se bucură când primește un cadou.  Pentru copiii abandonați, sacoșele cu alimente și dulciuri reprezintă cadouri aduse de prietenii lor din Rotaract, cei care îi vizitează în fiecare an și care își petrec din când în când timpul cu ei.

De fiecare dată am dat dovadă de transparență și am precizat faptul că alimentele NU sunt cumpărate de noi, ci sunt strânse de către noi ca rezultat al donației persoanelor cu suflet mare din Piatra Neamț și redirecționate către copii și familii nevoiașe. Din acest motiv proiectul se numește „Astăzi TU dăruiești” și nu „Astăzi ROTARACT dăruiește”.

Ce înseamnă proiectul „Harta Dăruiește”? Acest proiect a fost lansat în urmă cu aproximativ un an și dorește a crea o bază de date conținând persoanele care au nevoie de ajutor. De aceea, pe site există atât harta propriu-zisă, cât și formulare care ajută internauții să găsească familiile sau persoanele aflate în nevoie, să propună o familie spre a fi adaugată pe hartă sau să ofere alte sugestii. De asemenea proiectul „Harta Dăruiește” este un proiect desfășurat în permanență, pus la dispoziția oricui dorește să facă o faptă bună, să dăruiască ceva, și nu știu cui să se adreseze.

În cadrul ediției 25-27 mai 2018 a proiectului „Astăzi tu dăruiești” beneficiarii alimentelor strânse la Carrefour Market din Piața Ștefan cel Mare au fost inclusiv persoanele înscrise în această hartă, considerând că și copiii din aceste familii defavorizate merită să se bucure de Ziua Copilului.

Cu ajutorul persoanelor generoase, care au încredere în noi și care ne-au fost alături de-a lungul timpului au fost strânse aproximativ 350 kilograme de alimente ce au fost redirecționate către copiii instiuționalizați în Complexul de Servicii „Elena Doamna”, Complexul de Servicii Comunitare Pentru Protecția Copilului „Ion Creangă” și Centrul Rezidențial pentru Copilul Cu Dizabilități ( „Sancta Maria”), precum și către 19  familii aflate în dificultate.

Fotografii de la predarea alimentelor la beneficiarii mentionați mai sus pot fi regăsite pe pagina oficială a Clubului Rotaract Piatra Neamț (aici), cu mențiunea că tot pe această pagină puteți găsi albume cu fotografii de la toate edițile anterioare „Astăzi tu dăruiești”.

În ceea ce privește numărul voluntarilor Rotaract din întreaga lume precizăm că acesta este unul dinamic, deoarece în fiecare zi sunt primiți noi membri, statisticile variind în funcție de numărul persoanelor nou-venite, precum și celor cărora le încetează această calitate.

Site-ul Districtului Rotaract 2241 România și Republica Moldova este actualizat anual în privința managementului cluburilor la dată de 1 iulie. Numele persoanelor desemnate să ocupe funcții în boardul de conducere, între care și funcția de secretar, sunt transmise de către fiecare club o dată pe an. Colega noastră Ioana Negură, aleasă secretar pentru mandatul 2017-2018, a ales din motive personale în luna ianuarie a anului curent să renunțe la calitatea de membru al clubului Rotaract. În ciuda acestei schimbări, modificarea statutului secretariatului clubului Rotaract Piatra Neamț nu a făcută la nivel districtual, urmând ca numele Ioanei să fie înlocuit cu numele noului secretar ales pentru următorul an rotarian.

Ținem să sublinem că în luna iunie 2016 a fost organizată o ședință deschisă a Rotaract Piatra Neamț in cadrul  căreia s-au discutat mai multe aspecte dintre care enumerăm: activitatea clublui, membrii acestuia, direcțiile de activitate și obiectivele noastre. La această ședință a fost invitată presă locală, inclusiv reprezentanții ziarului Mesagerul de Neamț. Din păcate, prezența nu a fost onorată.

Vom continua și anul acesta să avem ședințe la care vom invita reprezentanții presei locale pentru a ne cunoaște și pentru a oferi ocazia de a adresa întrebări referitoare la proiectele pe care le desfășurăm pentru comunitate. În acest sens vă rugăm să ne contactați oricând la adresa de email contact@rotaractpiatraneamt.ro, în ipoteza în care doriți să participați la o ședință a clubului Rotaract Piatra Neamț .

Cluburile Rotaract promovează dezvoltarea membrilor și a calităților acestora acestora prin implementarea de proiecte durabile în cadrul comunităților din care fac parte, investind în copii, în educație, promovând în același timp valori precum prietenia, demnitatea, cooperarea, toleranța. Un astfel de proiect este și cel despre care publicația dvs. face vorbire.

Considerăm că articolul publicat de ziarul dvs. conține informații trunchiate, prezentate în mod tendențios, aducând atingere atât voluntarilor membri, cât și imaginii, onoarei, reputației și demnității organizației Rotaract Piatra Neamț.

Ca urmare, am solicitat preluarea acestui drept la replică în condiții similare de vizibilitate în cadrul publicației „Mesagerul de Neamț”.

Asociația Rotaract Club Piatra Neamț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.